Wir teilen hier eine Erklärung auf Türkisch der Zeitschrift Yeni Demokrasi zu Igor Mendes:

 

2013 yılında düzenlenen Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan ve halka saldırının süreklilik teşkil ettiği Brezilya geçtiğimiz günlerde yeni bir icraata daha imza attı. 2013 Dünya Kupası’nın düzenlendiği Brezilya’da geniş öğrenci eylemleriyle başlayan ve milyonların protestosu ile sonuçlanan eylemlerde yer alan ve tutuklanan binlerce insan haricinde geçtiğimiz günlerde soruşturması biten 23 devrimci ve komünist aktivist ek celseli bir mahkeme ile 17 Temmuz 2018’de tutuklandı.

2013 yılındaki dünya kupasında yaşanan yolsuzlukları teşhir eden ve eyalet yönetimlerinin bundaki rolünü halkla birlikte protesto eden bu 23 öğrenci 5 yıllık bir soruşturma sürecinden sonra tutuklanarak tek bir mahkeme celsesinde cezaya çarptırıldı. Bu süreçte Sergio Cabral, Pezao ve CIA’nın gizli infazları teşhir edilmiş ve halk katili olan Pezao ve Cabral’in cinayetleri ile bu cinayetlerde nasıl bir rol oynadıkları yine aynı öğrenci hareketi tarafından açığa çıkarılmıştı.

Bu olaylar aynı zamanda Brezilya yakın tarihinin en büyük kitle hareketinin oluştuğu, halkın çeşitli katmanlarının desteklediği ve milyonların yürüdüğü eylemler olmuştu.

Özel olarak Dünya Kupası’nın düzenlendiği gün Saens Peña Meydanı’nda milyonların yürüdüğü bir miting örgütlenmişti. Bu yürüyüş sırasında “Biz büyük toprak ağalarının altında ezilmeyeceğiz” sloganı öne çıkmıştı. Bu yürüyüşe polisin saldırısı sonucu binlerce insan tutuklanmıştı.

Brezilya Halklarının Mücadele Hareketi’nin de belirleyici olduğu bu eylemlerde, öğrenci önderlerinden biri olan ve aynı zamanda Brezilya İşçi ve Köylülerinin Hakları örgütünün de sözcülüğünü yapmakta olan Igor Mendes de tutuklanan 23 kişi arasında bulunmaktaydı.

Tutuklu bulunan 23 aktivistten 13’ünün yapmış olduğu deklarasyonla Brezilya’da devrimci demokratik güçlerin dayanışma eylemleri Avrupa başta olmak üzere dünyanın çeşitli şehirlerinde devrimci tutsaklara özgürlük talep eden kampanyalarla birlikte sürdürülmekte.

Uluslararası alanda MLM biliminin ve hareketinin dostu olan Igor Mendes aynı zamanda Karl Marx’ın doğumunun 200. yılı vesilesiyle dünya çapında düzenlenen kampanyanın da Brezilya’da destekçisiydi. Mendes aynı zamanda Brezilya’da yayınlanan ve Türkiye’deki Yeni Demokrasi gazetesine kardeş olan A Nova Democracia (Yeni Demokrasi) gazetesinin de yurtdışı temsilcisiydi. Dünya çapında devrimci demokrat kurumların Igor Mendes’e özgürlük kampanyaları halen sürüyor.