Wir veröffentlichen an dieser Stelle eine Übersetzung, die wir HIER gefunden haben:

 

Στις 11 Οκτωβρίου στο Βερολίνο και στις 23 Οκτωβρίου στο Αμβούργο η οργάνωση Roter Bund καλεί σε συγκέντρωση- διαδήλωση για τα 100 χρόνια από την εξέγερση του Αμβούργου!

Παρακάτω δημοσιεύουμε το κάλεσμα μεταφρασμένο στα ελληνικά, με μια δική μας σημείωση:

Τιμούμε την εξέγερση της εργατικής τάξης στη Γερμανία του 1923, τιμούμε τους νεκρούς από την άνιση ένοπλη αντιπαράθεση του Κόκκινου Αμβούργου τον Οκτώβρη του 1923 και τιμούμε τον κόκκινο Τέλμαν μέσα στον αγώνα του σήμερα. Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί να πατήσει τα πόδια του στη γη αν δεν αναλύουμε τις πολύ μεγάλες αλλαγές στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η εργατική τάξη του Αμβούργου το 1923 ξεχύθηκε στους δρόμους με τα όπλα στα χέρια για το ψωμί, το δίκιο και την ελευθερία σε μια προσωρινά ηττημένη από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο ιμπεριαλιστική δύναμη. Σε έναν «ηττημένο»- οικονομικά αλλά κυρίως ιδεολογικά- από την Οκτωβριανή Επανάσταση ιμπεριαλιστικό κόσμο. 

Σήμερα, το 2023, η εργατική τάξη στη Γερμανία έχει να πολεμήσει ενάντια στα πανίσχυρα αφεντικά της, στους γερμανικούς μονοπωλιακούς ομίλους που είναι εδώ και δεκαετίες οι μεγάλοι νικητές ενάντια στους λαούς: Καταπιεστές στην ειρήνη, κυρίαρχοι στον πόλεμο. Αρπακτικά της υπεραξίας εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα «παλιά οδοφράγματα» στήνονται ενάντια στον σημερινό εχθρό. 

Ζήτω οι κοινοί αγώνες των λαών ενάντια στον καπιταλισμό/ ιμπεριαλισμό!

***

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!

Πριν από 100 χρόνια, στις 23 Οκτωβρίου του 1923, η εργατική τάξη του Αμβούργου ξεσηκώθηκε, αιφνιδίασε την αστυνομία, πήρε τα όπλα και κράτησε παρά τη στρατιωτική της κατωτερότητα για πολλές ημέρες τον αγώνα. Πρώτα στο Μπάρμπεκ, Άιλμπεκ και Σίφμπεκ, αλλά και σε άλλες γειτονιές, κυρίως γειτονιές της εργατιάς του Αμβούργου, διαδήλωσε αποφασισμένη να νικήσει το καταπιεστικό σύστημα εξουσίας που είχε καταστρέψει τη χώρα. Η κατάσταση  τότε της εργατικής τάξης του Αμβούργου και όλης της Γερμανίας ήταν η πείνα και η φτώχεια, που είχαν προκληθεί από μια βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση του καπιταλισμού στο ανώτερο και τελικό του στάδιο.

Σήμερα βλέπουμε ότι 100 χρόνια τώρα από όταν εξεγέρθηκε η εργατιά του Αμβούργου, στο κυρίαρχο σύστημα δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές- εξακολουθεί να σημαίνει κρίση, πείνα, δυστυχία, πόλεμο και θάνατο. Για αυτό ακόμη αγωνιζόμαστε και αντιστεκόμαστε σε αυτό ακριβώς το σύστημα, για αυτό ακόμη τραγουδάμε τον ύμνο της εξέγερσης του Αμβούργου: « Είναι ακόμα ζωντανά τα παλιά τα οδοφράγματα…»

Τα 100 χρόνια από την εξέγερση του Αμβούργου είναι κομμάτι της επαναστατικής ιστορίας της τάξης μας. Δεν μπορούν επομένως να αφεθούνε στους μπουρζουάδες παραχαράκτες της ιστορίας. Ο εορτασμός της εξέγερσης του Αμβούργου- πριν από 100 χρόνια- δεν είναι απλό μάθημα ιστορίας, αλλά μια ζωντανή εμπειρία της εργατικής τάξης πολύ μεγάλης σημασίας. Ενάντια στις ιδεολογικές και πολιτικές εκστρατείες του ταξικού εχθρού, επιβεβαιώνουμε συνέχεια θεωρητικά και πρακτικά τη δική μας ιστορία: Υπερασπιζόμαστε την επαναστατική μας ιστορία!

Είναι αδύνατο να τιμήσουμε και να γιορτάσουμε τα εκατόχρονα της εξέγερσης του Αμβούργου χωρίς να τιμήσουμε τον Έρνστ Τέλμαν.

Ο μετέπειτα ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας είχε στη διάρκεια της εξέγερσης σημαντικότατο ρόλο: Όχι μόνο καθοδήγησε στρατιωτικά και έμεινε στα οδοφράγματα με τους μαχητές για να ανεβάσει το ηθικό τους αλλά ταυτόχρονα απώθησε και όσους ήθελαν να τερματίσουν νωρίς την εξέγερση. Ο Τέλμαν ήταν υπερασπιστής του μαρξισμού της εποχής του και αγωνιστής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, που κράτησε ψηλά το λάβαρο του προλεταριακού διεθνισμού. Για αυτό η ιστορία της εργατικής τάξης είναι άρρηκτα δεμένη με το όνομά του: Ο Έρνστ Τέλμαν ζει μέσα μας!

Σήμερα, όπως και τότε, η εργατική τάξη στη χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο έχει καθήκον να καταλάβει την εξουσία, να καταστρέψει το κυρίαρχο σύστημα και να οικοδομήσει ένα νέο κόσμο απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Σε όλο τον κόσμο προετοιμάζεται η εργατική τάξη μαζί με τους πιο στενούς συμμάχους της, για μια νέα έφοδο στην εξουσία, σε πολλές χώρες ετοιμάζονται νέες επαναστάσεις που στο μέλλον θα ενωθούν σε μια μεγάλη καταιγίδα: Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός:

Τα 100 χρόνια από την εξέγερση του Αμβούργου είναι λόγος για να γιορτάσουμε, λόγος για να μάθουμε και λόγος για να προχωρήσουμε πιο δυνατά στον αγώνα για έναν νέο κόσμο. Σηκώστε πιο ψηλά την κόκκινη σημαία! Για ένα φωτεινό κόκκινο μέλλον!

Κόκκινη Ομάδα

Σεπτέμβρης 2023