We publish an unofficial Bulgarian translation of the leaflet of the Red Women's Committee Bremen, which was sent to us.

Пролетарии от всички страни, обединете се!

Срещу прехвърлянето на разходите за войната върху работническата класа! За безплатен местен транспорт, премахване на данъка върху добавената стойност и разходи за електроенергия!

Войната, която руският империализъм разгърна срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., тежи върху украинският народ. Хиляди от нашите братя и сестри от работническата класа в Украйна са принудени да напуснат,принудени да се бият, но те биват убивани. Освен в Украйна войната има и ефект тук във Федерална Република Германия.

Войната отново ускори последиците от икономическата криза, така че войната не е причина, а ускорител на повишаването на цените и инфлацията. В резултат на това тя се усеща тук преди всичко в портфейлите на много хора, защото всичко поскъпва. Цената на петрола се повиши с една четвърт през първата седмица на войната.Което води до още по-високи цени на горивата. Междувременно дизелът вече е по-скъп от бензина и двете са над две евро. Цените на най-основните хранителни продукти, като хляб и макаронени изделия, се повишиха. Ежедневни потребителски стоки като тоалетна хартия, сапун и перилни препарати също са станали по-скъпи. Има две основни причини за това. От една страна, Украйна е важен производител на пшеница и други зърнени култури. Русия и Украйна заедно произвеждат повече от една четвърт от световното количество пшеница. Войната сега създава недостиг, при което пшеницата е с почти 10 % по - скъпа. В крайна сметка те ще бъдат предадени на потребителите, работниците и хората. От друга страна, глобалното покачване на цените на енергията предизвикано от войната в световен мащаб оскъпява не само отоплението и разходите за горива, но и производството на всички продукти, за които се използва енергия.

Още преди избухването на войната цените са високи поради инфлацията и увеличаването на разходите за суровини.През януари 2022 г. храните са били средно с 5,3% по-скъпи, отколкото през предходната година. С войната ситуацията само се влошава. Вместо да компенсира или да поддържа ниски цени, като премахване на ДДС, безплатен обществен транспорт, основно подпомагане на доходите на всички, субсидиите за основни хранителни продукти, които са предназначени за най-бедните слоеве от населението и не касите на големите монополи, плащайки разходите за отопление на получателите на Hartz IV и на хората с ниски доходи. Германските империалисти използват войната за собствените си интереси. Особенно Германското правителство, ръководено от гангстера Олаф Шолц, продължава с милитаризацията. Цели 100 милиарда евро се вливат в Бундесвера ,за да увеличи настъпателния капацитет на империалистическата германска армия. В същото време те говорят за възобновяване на задължителната военна служба, за да могат да ни използват в своята убийствена армия. С лъжлива военна пропаганда те оправдават своите стъпки, докато работниците и народът, и хората изпадат в още по-голяма мизерия.

Цената на тяхната милитаризация и империалистическа война сега се поема от нас, работническата класа. Цената, която изисква войната, се прехвърля върху нас. Независимо дали става въпрос за повишените цени или за 100-те милиарда за Бундесвера, платени от нашите данъци. Това е цената на една война война, която не е наша война, която не е в наш интерес, а точно обратното. Войната на империалистите никога няма да ни послужи, защото те проливат кръвта на нашата класа за своите убийствени интереси. Ние трябва да се борим срещу плановете за превъоръжаване и да не приемаме прехвърлянето на разходите за войната. Нашият отговор е съпротива, защото тя е „класа срещу класа“ и „война срещу война“. Трябва да дадем израз на тази съпротива и да се борим с империалистическите подстрекатели на войната.

Долу империалистическата война!

Долу войнолюбивото правителство!

Нито един човек и нито един цент за Бундесвера!

Комитет на червените жени в Бремен

март 2022 г.